From this blog.
Bahan2:
- 3 ekor sotong bersaiz sederhana besar
- 5 biji cili kering
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 peket perencah tomyam ADABI
- 1 batang serai
- 1 biji limau nipis
- 2 helai daun limau purut
- sedikit belacan
- secubit garam dan gula
- Sedikit minyak masak
Cara menyediakan :
- Cuci bersih sotong dan kelarkan dibahagian badan dan ditoskan airnya..
- Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih sedikit belacan dan air sehingga halus
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 kisar sehingga naik bau dan lada masak.
- Masukkan perencah tomyam,serai,garam dan gula dan dikacau lagi sehingga menjadi agak kering
- Selepas paste agak kering,masukkan perahan jus limau nipis dan daun limau purut yang diracik halus dan kacau lagi.
- Dalam kuali non stick..letakkan sotong yang telah ditoskan tadi dan masak seketika sehingga keluar air sotong tersebut..
- Letakkan paste dan terbalik2 kan sotong td sehingga masak dan dihidangkan
No comments:
Post a Comment