Our bundle of joys

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, July 11, 2012

Recipe: Sotong Bakar Tomyam

From this blog.
 
Bahan2:
  • 3 ekor sotong bersaiz sederhana besar
  • 5 biji cili kering
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 peket perencah tomyam ADABI
  • 1 batang serai
  • 1 biji limau nipis
  • 2 helai daun limau purut
  • sedikit belacan
  • secubit garam dan gula
  • Sedikit minyak masak

Cara menyediakan :
  • Cuci bersih sotong dan kelarkan dibahagian badan dan ditoskan airnya..
  • Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih sedikit belacan dan air sehingga halus
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 kisar sehingga naik bau dan lada masak.
  • Masukkan perencah tomyam,serai,garam dan gula dan dikacau lagi sehingga menjadi agak kering
  • Selepas paste agak kering,masukkan perahan jus limau nipis dan daun limau purut yang diracik halus dan kacau lagi.
  • Dalam kuali non stick..letakkan sotong yang telah ditoskan tadi dan masak seketika sehingga keluar air sotong tersebut..
  • Letakkan paste dan terbalik2 kan sotong td sehingga masak dan dihidangkan

No comments:

Post a Comment