skip to main |
skip to sidebar
Recipe: Biskut Almond London
Taken from here
Bahan-bahan ( anggaran 140 biji )
- 250 gm butter
- 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum ( 250 gm )
- 1 oz / 1/2 cawan nestum ( 50 gm ) ( di kisar halus )
- 3 oz / 1 cawan tepung jagung ( 100 gm )
- 4 oz / 1 cawan gula aising ( 100 gm )
- 1 biji kuning telor
- Badam biji di panggang secukupnya
- Badam cincang untuk hiasan
- Coklat masakan secukupnya
- Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
- Sedikit minyak jagung
Cara-cara
- Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
- Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
- Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri.
- Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
- Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung ( minyak masak biasa pun bolih ) anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
- Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
- Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang.
- Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment